***pentru tocana: 7-8 cepe, 3-4 morcovi, ulei, 1kg de carne de mistret (cu sau fara os), 100-200 ml. bulion, 1 lingura zahar, 4-5 l apa, 1 lingura de vegeta, 1 lingurita de piper (nu foarte plina), 1-2 ardei iuti, sare, 2-3 frunze dafin, busuioc, cimbru, 200 ml. vin alb, 4-5 linguri de faina.
***pemtru mamaliga: apa, sare si malai.
***pentru decor si gust: telemea sau cascaval, masline si ardei iute
Mod de preparare:
*Mamaliga***Intr-o oala se pune apa cu sare la fiert. Cand apa clocoteste se adauga malaiul incet, amestecand ca sa nu se faca cocoloase. Se fiebe la foc mic.
*Tocana***Ceapa si morcovi se curata, se spala. Ceapa se taie pestisori, iar morcovi cubulete.
Se spala carnea si se taie cubulete mai mari.
Intr-o cratita se pune ulei in care se prajeste ceapa, se adauga morcovi, apoi se pune carnea pana isi schimba culoarea.
Se adauga bulionul, zaharul, se completeaza cu apa si se lasa sa fiarba. Intre timp se adauga vegeta, piperul, ardeiul iute, sare (daca mai este necesar), frunzele de dafin, busuioc si cimbru (cat iei intre 3 degete), si vinul.
Intr-un bol faina se dizolva cu apa (ca sa curga) si in fir subtire se toarna peste carne, se amesteca continuu pana se face un sos care leaga bucatile de carne.
Se ia de pe foc si se serveste cu mamaliguta peste care se poate rade telemea sau cascaval (telemeaua este mai gustoasa), si se orneza cu masline si ardei iute.
6 comentarii:
Diviana draga, te-ai intrecut pe tine din nou. Super apetisant. Pup.
Arata bine, da' de unde sa prind mistretul?
Multumesc, Marcela :)
MariaB poate il prind alti pentru tine :)
Va pup
La mine pe blog te asteapta niste premii dragute! Pentru asa retete apetisante,le meriti din plin! Te pup!
Miha, iti multumesc pt. premii :)
Mmmm... foarte apetisanta tocana!!! Te pup!! :)
Trimiteți un comentariu