Intr-o cratita se pune uleiul la incins, dupa care se adauga faina, se amesteca si se lasa un pic sa se prajeasca, dupa care se adauga laptele incet ca la maioneza amestecand continuu, dupa care se lasa sa fiarba un pic sosul. Se adauga usturoiul pisat, sarea si spanacul tocat si se mai lasa un pic pe foc amestecand continuu.
miercuri, 29 aprilie 2009
SOS DE SPANAC CU OCHIURI DE OUA
Intr-o cratita se pune uleiul la incins, dupa care se adauga faina, se amesteca si se lasa un pic sa se prajeasca, dupa care se adauga laptele incet ca la maioneza amestecand continuu, dupa care se lasa sa fiarba un pic sosul. Se adauga usturoiul pisat, sarea si spanacul tocat si se mai lasa un pic pe foc amestecand continuu.
marți, 28 aprilie 2009
TORT "PASTE 2009"
***pt. decor : ciocolata menaj neagra, cocos verde si oua de ciocolata.
Marginile tortului se imbraca si ele cu crema de ciocolata si se tapeteaza cu cocos verde.
Se topeste intr-o cratita pe aburi ciocolata neagra menaj, se adauga uleiul si se lasa sa fiarba un pic, dupa care se toarna peste blat si se presara cocos verde, dupa care se aseaza ornamentele dorite. (eu am avut doar oua de ciocolata)
luni, 27 aprilie 2009
PRAJITURA "TELEVIZOR"
Ingrediente:
***pentru foi: 250 gr. faina, 1 lingura cacaua, 1 ou intreg, 1 lingurita amoniac sau praf de copt, 100 gr. zahar, 1 lingura cu untura, un pahar cu lapte.
***pentru blat:5 oua, 5 linguri cu zahar, 1/2 praf de copt si 5 linguri cu faina.
***pentru crema: 500 gr. lapte, 4 linguri cu gris, 200 gr. unt, 250 gr. zahar pudra, si zeama de lamaie (optional)
***pentru glazura: 2 linguri cu apa, 4 linguri cu zahar, 1 lingura cu caua, 50 gr. unt (sau se poate folosi ciocolata menaj)
Mod de preparare:
-foi-*Se freaca faina cu untura, oul, cacaua, praful de copt sau amoniac si zaharul, dupa care se adauga latele caldut.
Se framanta si se imparte in doua parti egale si se intinde 2 foi care se coc pe dosul tavi, care este unsa cu untura.
-blat-* Galbenusurile se amesteca cu zaharul pana se topeste, apoi se adauga praful de copt si faina.Albusurile se bat spuma si se adauga in compozitia de mai sus. Se amesteca si se toarna in tava, apoi se introduce la cuptor.
-crema-*Laptele se fierbe impreuna cu grisul pana se ingroasa, dupa care se lasa sa se raceasca.
Untul cu zaharul se freaca binepana se face spuma, dupa care se adauga compozitia de mai sus amestecand bine. In crema se poate pune un pic de zeama de lamaie. (optional)
Aceasta crema se toarna o parte peste prima foaie, dupa care se pune blatul si se toarna a doua parte, apoi se pune cea de-a doua foaie.
-glazura-*Zaharul se amesteca bine cu cacaua, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba bine, dupa care se adauga untul si amestecam pana se ingroasa putin.
Se toarna peste prajitura dupa care se pune la rece.
(Eu am folosit de aceasta data ciocolata menaj)
sâmbătă, 25 aprilie 2009
FRIPTURA DE MIEL CU GARNITURA DE PIURE DE CARTOFI
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se prajeste in ulei pana devine ceapa sticloasa, dupa care se adauga boiaua sau bulionul (eu am folosit bulion) si cana de apa. Se da in clocot, apoi se toarna peste carnea de miel si se prajeste pana scade la cuptor.
vineri, 24 aprilie 2009
CIORBA DE MIEL
Mod de preparare:
Se taie ceapa si rosiile feli, zarzavaturile si carnea se taie cubulete.Intr-o cratita se pune un pic de ulei, apoi se pun zarzavaturile si carnea si se calesc un pic, se aduga sarea, apa si se lasa sa fiarba la foc incet.
Cand este gata se adauga frunzele de leustean, se ia de pe foc si se aduga un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de smantana.
SNITEL DIN PIEPT DE PUI
Pieptul de pui se spala si se lasa la scurs, dupa care se taie bucati si se bate putin.
Se condimenteaza cu sare si piper si se da la frigider pentru o ora.
Pieptul de pui se trece prin faina, apoi prin oul batut si se pune in uleiul incins si se prajeste pe ambele parti.
Se serveste impreuna cu diferite garnituri si salate.
Pofta buna!
joi, 23 aprilie 2009
DROB DE MIEL
Ingrediente: organe de miel (splina, ficat, rinichii, inima), carne de miel, ceapa verde, usturoi verde, 2 oua, funze de patrunjel, frunze de marar, orez, sare, piper, 4-5 oua fierte tari, si prapure.
Mod de preparare:
Se spala bine organele si carnea de miel si se taie bucati. Se lasa 15 minute in apa cu otet ca sa iasa orice eventual miros.Se pun la fiert in apa si se fierb 20-30 de minute. Se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Se fierbe orezul in apa cu sare, dupa care se scurge de apa si se lasa sa se raceasca.Ceapa verde, usturoiul verde, frunzele de patrunjel si de marar se toaca marunt.
Organele si carnea de miel se trec prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu orezul, ceapa, usturoiul, frunzele de marar si patrunjel. Se potriveste la gust cu sare si piper dupa care se adauga ouale batute si se amesteca bine.
Prapurele se spala bine in cateva ape. Se pune prapurele pe fundul formei de chec cu marginile inafara,
apoi se pune jumatate din compozitie,
ouale fierte,
dupa care se pune restul de compozitie
si se acopera cu marginile de prapure ramas inafara.
Se da la cuptor 40-50 de minute, pana se rumeneste. Se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din tava.
miercuri, 22 aprilie 2009
SUNCA FIARTA SI OUA ALBE
Ingrediente: sunca, oua, piper, foi de dafin si apa.
Mod de preparare:
Sunca se pune deseara pana dimineata in apa pentru desarare.Inainte de a fi pusa la fiert se clateste si se pune la fiert in apa care trebuie sa treaca putin peste ea. Se adauga piper boabe si frunzede dafin.
Se fierbe sunca la foc incet 3-4 ore. Ouale se fierb odata cu sunca, ca sa prinda acel gust special de afumatura.
Pentru a afla daca este gata, se incearca cu o furculita, iar daca aceasta intra in carne usor, seamna ca este fiarta.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca in zeama in care s-a fiert.
Din meniul de Paşte nu poate sa lipseasca sunca fiarta sau ouale fierte in zeama de la sunca, care se servesc cu branza, ceapa proaspata si hrean.
marți, 21 aprilie 2009
MENIU PENTRU MASA DE PASTE - 2009
La finalul zilei am fost rupta de oboseala dar am avut satisfactia ca ceea ce am pregatit a fost foarte delicios si apreciate de toata lumea.
Ciorba si drobul de miel, mi-au iesit foarte gustoase (acestea le-am gatit pentru prima data), si vor fi nelipsite din meniul pentru masa noastra de Paste. (asa a zis sotul meu :))
Am avut in meniu asa:
-sunca fiarta cu hrean, reteta o gasiti aici,
-oua rosii,
-branza, ceapa verde, ridichi, masline negre, rosii, ardei gras,
-drob de miel, reteta o gasiti aici,
-chiftelute, reteta o gasiti aici,
-snitel din piept de pui, reteta o gasiti aici,
-salata de vinete, reteta o gasiti aici,
salata de boeuf, reteta o gasiti aici,